GRANDER® Danmark

Sub-Sections

 

Kornet optager mere vand

GRANDER® Erfaringer fra møllerier

Næsten alle møllere står foran det samme problem: “hvordan får vi kornet til at optage vand?” 

 

I sommeren 1998 ville særdeles hårdt korn, efter en ekstrem varm sommer, overhovedet ikke optage vand hos ejeren af Kittelmühle, Johann Taubinger i niederösterreichischen Erlauftal. Han havde kun kendskab til vandvitalisering gennem litteratur, men tænkte det var et forsøg værd.

Ved lagring må korn have en maksimal fugtighed på 13%, til maling skal det have en fugtighed på 15,5%. Fugtigheden har brug for en bestemt tid til at kunne trække ind gennem skallen, og først derefter bliver kornet malet.

Første forsøg var lovende. Selv det knastørre korn optog det vitaliserede vand. Efterhånden har en vandvitaliserer været installeret på Kittelmühle i mere end 8 år, og den virker vedligeholdelsesfrit og lige så godt som på den første dag: “Jeg aner ikke hvordan det virker, men det er også lige meget for mig. Vandet preller ikke af hvedekornet, men bliver optaget meget skånsomt,” konkluderer Johann Taubinger.

Efterhånden har eksemplet dannet skole for andre møller: Siden begyndelsen af 2005 er der blevet arbejdet med GRANDER® Vandvitalisering i Rösselmølle i Graz. Her peger man på præcise resultater: “Hver måned maler vi ca. 1000 tons korn. Efter installationen af vandvitalisering blev tiden for optagelse af vand reduceret fra 10 til 6-7 timer. Også klidens adskillelse fra kornet er nemmere, og kliden selv, som vi sælger som foder, bliver mere tør og er ikke kun holdbar i 8 måneder som tidligere, men nu mulig at oplagre i op til et år,” opremser Driftleder Clemens Schilcher sine resultater.

Robert Limmer, en af de tre direktører, i Nestler Mølle i Schwarza i Rudolstadt, Thüringen, blev opmærksom på GRANDER® Vandvitalisering for nogle år siden. Fordelene kunne registreres på vores servicecomputer fra den ene dag til den anden. Vi fik med et mindre energiforbrug et højere udbytte. Kornet brugte kortere tid til at optage vand og var nemmere at forarbejde.” 

Tilbage

Nyhedsbrev

GRANDER® nyheder

  • 1
  • 2
  • 3
Erfaringer fra Danika Grønt A/S & Flensted A/S

Erfaringer fra Danika Grønt A/S & Flensted A/S

27.09.2017

Bøje Olesen, co-founder af Danika Grønt A/S hørte første gang om Grander vandvitalisering fra en... Mere

DTU Forsøg med multiresistente bakterier

DTU Forsøg med multiresistente bakterier

22.09.2017

Et meget spændende klip fra den kommende dokumentarfilm ...When You Look Away - premiere efteråret... Mere

TV2 - Næsten for godt til at være sandt

TV2 - Næsten for godt til at være sandt

02.08.2017

Dykon A/S kombinerer avanceret teknologi med gode håndværksmæssige traditioner i design og produktion, og der... Mere